lördag 27 oktober 2012

RUTINER - att älskas och att brytas!

Varje dag möter jag henne,
exakt på samma plats.

Med taktfasta steg går jag från Stockholm Central mot kontoret på Östermalm. Jag passerar Norrmalmstorg. Där – exakt på samma ställe varje dag möter jag henne. Varje dag. Min relation till rutiner är delat. Å ena sidan älskar jag dem och kan inte leva utan dem. Å andra sidan vill jag inte göra annat än att bryta dem!
 
Dagen börjar kl 6, morgonbestyr och iväg till tåget strax före 7. Upp med datorn och börja dagens jobb.  När tåget rullar in siktar jag på platsen med vanligt cafébord. Yes – ledigt idag igen! Samma trygga plats, rutiner. Jobbar med exchange i offlineläge för att beta mig ner i inkorgen och svara på mail som snällt väntar i utkorgen. ”Nästa Flemingsberg” ljuder i högtalarna, min signal för att koppla på internet och synka mailen – Förlåt till er som får mina mail vid Flemingsberg-synken på morgonen…rutiner! Därefter börjar min promenad till kontoret på Riddargatan. Det är där jag möter henne. Varje morgon, exakt på samma ställe. Jag undrar ibland vilka rutiner hon har på morgonen som kan passera övergångsstället exakt när jag passerar det. Någon gång dyker hon inte upp, undrar då vad vad som hänt? En viss oro i kroppen, något har ruckat på mina rutiner!

Varje dag, samma arbetsplats på tåget
till och från Strängnäs.

 

På samma sätt som det är tryggt med rutiner så kan jag önska att man bryter dem oftare, för att inte vaggas in i en allt för monoton tillvaro. Jag såg en intervju med Fabian Bengtsson från SIBA för en tid sedan. Fabian berättade att en effekt av kidnappningen 2005 har fått honom att ta olika vägar varje dag till och från skola, jobb, etc. Det har blivit en del av hans försvarsmekanism, att inte låta sig falla in i rutiner kring resevägar. ”Det är komplicerat att hitta nya vägar hela tiden men å andra sidan får jag ju se en hel del nya vägar och områden, och träffa på många nya människor!” sa Fabian i intervjun, och det har han ju alldeles rätt i!

Carlsberg alkoholfri öl, utmärkt
i bastun som alternativ till Carlsberg Hof.
Vi borde testa mer att bryta de invanda rutinerna som hämmar oss och riskerar att dämpa vår möjlighet att utforska och hitta nya spännande människor, utmaningar och tillfällen. För min del har jag just genomfört 58 dagar utan att dricka alkohol. Jag älskar ett gott vin eller en god öl och kommer fortsatt att göra det, men syftet har varit att bryta invanda mönster och att låta kroppen lyssna på sig själv utan påverkan av alkohol under en intensiv tid med många kvällsmöten inkluderat middagar oftast kopplade med vin eller öl därtill. En enkel och näst intill banal utmaning kan tyckas, men under en sådan period lär man sig om hur djupt inrotat det är att ta en öl eller ett glas vin till maten med vänner, kollegor och kunder som rutin och hur bra det kan vara att bryta mönstret vid några tillfällen. Jag har mött många glada tillrop under denna period och har samtidigt även mött på visst motstånd av vissa som upplever det som provocerande. Fredrik Backman skrev en underbart bra text på sin blogg i CAFÈ med tema TILL BOTTEN MED SPRITEN som jag varmt rekommenderar er att läsa. om du blir provocerad när någon inte dricker i ditt sällskap ska du nog kanske allvarligt fundera över ditt eget drickande” skriver han. Jag kan inget annat än att hålla med. Jag delade utmaningen med min underbara fru Åsa och vi kan intyga att vi haft galet kul under denna tid och inte ändrat vårt sätt att leva! Jag har även haft förmånen att inhandla många fina alkoholfria drycker såsom KULLAMUST äpplemust och CARLSBERG NON-ALCOHOLIC ÖL. Det är skoj att se hur matbutikernas sortiment av alkoholfria ölsorter växer! Min lokala butik ICA SUPERMARKET BENGTSSONS i Strängnäs får nog ställa ner sin automatorder på alkoholfri öl nu när vi är klar med vår utmaning och högst troligt minskar volymen alkoholfri öl till förmån för CARLSBERG HOF till bastun istället.

I morgon väntar en veckas ledighet till Egypten med sol, bad och dykning på schemat tillsammans med familjen. Det är ett underbart tillfälle att bryta invanda rutiner och göra nya spännande saker. Fast å andra sidan, undrar hur många dagar det tar innan det blir en skön och trygg rutin att äta långfrukost med familjen, ta pocketboken under armen och pallra sig ner till pool&hav för vila och umgänge med familjen… rutiner – ahhh!

Hett just nu
Tro det om du vill, men  julen är glödhet redan nu i oktober! Faktum är att den varit närvarande i mångas tankar under flera månader, något jag tydligt sett när jag varit ute på höstens butiksbesök med våra säljledningar i de olika säljkårerna. Inköparna i butikerna har tänkt jul länge, ICA gav ut en instruktionsbok till sina butiker redan i augusti om hur det får ut maximal effekt av julförsäljningen. Nu börjar pepparkakorna, glöggen och julmusten så sakteliga pryda matbutikernas gavlar, så det är inget du kan göra nu för att undvika den! Förra helgen hade jag förmånen att besöka höstfesten på FOTOGRAFISKA i Stockholm, där bland annat Anders F Rönnblom spelade. Jag bjuder på hans underbara antihyllning till julen från 1980, njut och släpp spärrana - GOD JUL!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar